Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

''The Hobbit'' (1977)

 

 

 

Σκηνοθεσία: Jules Bass, Arthur Rankin Jr.
Σενάριο: J.R.R. Tolkien (novel), Romeo Muller
Ηθοποιοί: Orson Bean, John Huston, Brother Theodore

Πρώτη προβολή:
USA 27 November 1977

Διάρκεια Ταινίας:77min

 

 

 

Περιγραφή:

Μια φορά και ένα καιρό, σε μια τρύπα κάτω από ένα λόφο, ζούσε ένα χόμπιτ. Η πρώτη οπτικοποίηση του ιστορικού βιβλίου του J. R R. Tolkien με την σκηνοθεσία του Jules Bass. Μια ταινία κινουμένων σχεδίων από το 1977 με τις φωνές των Orson Bean, Hans Conried, John Huston, Richard Boone και μιας πλειάδας άλλων γνωστών ηθοποιών. Μια ταινία που σπάνια προβάλλεται και αξίζει μια φορά να την δει κανείς τουλάχιστον μια φορά. Η συγκεκριμένη παραγωγή είναι η πρώτη οπτικοποίηση των έργων του Tolkien και ακολουθήθηκε τον αμέσως επόμενο χρόνο από μια έκδοση κινουμένων σχεδίων του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών.
Ο μάγος Γκάνταλφ με μια ομάδα νάνων παίρνουν στην συντροφιά τους ένα χόμπιτ τον Μπίλμπο Μπάγκινς σε μια περιπέτεια στα πέρατα της Μέσης Γης για να απελευθερώσουν το παλιό βασίλειο των νάνων από το δράκο που το έχει κατακτήσει. 77 λεπτά φανταστικών περιπετειών που παραμένουν αρκετά πιστές στην ιστορία του βιβλίου, αντίθετα με πιο σύγχρονες εκδόσεις στις οποίες οι σεναριογράφοι δεν διστάζουν να αυτοσχεδιάσουν.
Ένα βιβλίο του 1937 που πρόσφατα επανακινηματογραφήθηκε αποτελεί ένα σταθμό στην λογοτεχνία του φανταστικού. Γραμμένο αρχικά για παιδιά αποδόθηκε στην ταινία του 1977 με μια οπτική κατάλληλη για παιδιά. Προσαρμοσμένο αρχικά για τηλεοπτική προβολή είναι καθαρισμένο από υπερβολές και την βιαιότητα που χαρακτηρίζει τις σύγχρονες ταινίες δίνοντας την ιστορία με ένα απλό και ευχάριστο τρόπο. Μια έκδοση της ιστορίας που δεν απευθύνεται σε κάποιο φανατικό κοινό αλλά σε όλους (οπαδούς του φάνταζυ αλλά και εκείνους που θέλουν να μάθουν για το βιβλίο).

 

Που και πότε;

Την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου, στο Αμφιθέατρο 437, στις 15:30.

ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου