Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

“Bloody Merry Christmas” (2012)





Σκηνοθεσία-Σενάριο:Μιχάλης Φελάνης, Γιώργος Καστέλλης
 
Ηθοποιοί: Φωτεινή Λεβογιάννη, Ελεάννα Σταθοπούλου, Βιβέτα Λαϊνιώτη, Ελένη Θεοδωρίδου, Αλέκα Κατσέλη, Τζο Βασιλοπούλου, Μαριάννα Μαύρου, Δανάη Χρυσάγη, Δήμητρα Καστέλλη, Ελένη Ταζέ, Μιμή Καστέλλη, Έλενα Μπάρμπα
 
Διάρκεια Ταινίας: 32min
 
 
 
 
 
 
Περιγραφή:
Δώδεκα εκκεντρικές πρώην μαθήτριες γνωστού ιδιωτικού κολεγίου συγκεντρώνονται, ύστερα από χρόνια, την παραμονή των Χριστουγέννων στην έπαυλη μιας από αυτές κατά τη διάρκεια ενός τυπικού reunion party. Απωθημένα του παρελθόντος και βρόμικα μυστικά που θα βγουν από νωρίς στην επιφάνεια θα ταράξουν την «άγια» νύχτα... Ωστόσο, αυτό είναι απλώς το μικρό πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ηρωίδες, καθώς ένας απρόσκλητος επισκέπτης εισβάλλει στο πάρτι, με σκοπό να κάνει αυτά τα Χριστούγεννα τα τελευταία τους...
Το πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθετικό δίδυμο των Γιώργου Καστέλλη και Μιχάλη Φελάνη, με τη βοήθεια δώδεκα επίσης πρωτοεμφανιζόμενων ηθοποιών, αποτίνει φόρο τιμής στο αγαπημένο είδος των b-movies τρόμου και παρουσιάζει μια σουρεαλιστική μαύρη κωμωδία με δολοφονικές διαθέσεις, από τις οποίες δεν πρόκειται να γλυτώσει ούτε καν ο Αϊ-Βασίλης...
Πρωταγωνιστούν: Φωτεινή Λεβογιάννη, Ελεάννα Σταθοπούλου, Βιβέτα Λαϊνιώτη, Ελένη Θεοδωρίδου, Αλέκα Κατσέλη, Τζο Βασιλοπούλου, Μαριάννα Μαύρου, Δανάη Χρυσάγη, Δήμητρα Καστέλλη, Ελένη Ταζέ, Μιμή Καστέλλη, Έλενα Μπάρμπα.
Σενάριο: Γιώργος Καστέλλης
Μοντάζ: Αντώνης Σπίρτζης, Μίλτος Μπούμης
Art director: Ελένη Ταζέ
Πρωτότυπη μουσική: Headson Groove
Η ταινία γυρίστηκε με μηδενικό προϋπολογισμό και μoναδικό κεφάλαιο το κέφι των συντελεστών της, ενώ πρωτοπροβλήθηκε στο Donation Film Festival στις 15 Αυγούστου 2012.
Η ταινία θα προβληθεί με την παρουσία του σκηνοθέτη Γιώργου Καστέλλη, που είναι και φοιτητής της Σχολής μας, στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών.











Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

"Παύλος Μελάς" (1974)



Σκηνοθεσία-Σενάριο: Φίλιππος Φυλακτός
Ηθοποιοί:Λάκης Κομνηνός, Γιάννης Αργύρης, Καίτη Παπανίκα
Διάρκεια Ταινίας:195 min

Περιγραφή:
Ο νεαρός αξιωματικός του Πυροβολικού Παύλος Μελάς (1870-1904) ηγείται του απελευθερωτικού αγώνα στη Μακεδονία, η οποία υποφέρει από τη δράση των Βουλγάρων κομιτατζήδων που τρομοκρατούν τα ελληνικά χωριά.
Μοναδική στο είδος της ταινία μεγάλου μήκους, χαρακτηρίστηκε ως η πλουσιότερη και αυθεντικότερη υπερπαραγωγή του ελληνικού κινηματογράφου. Τα γυρίσματα, με πλάνα από την Αθήνα του τέλους του 19ου και της πρώτης δεκαετίας του 20ού αιώνα, και μάλιστα στα μέρη όπου διαδραματίστηκαν τα ιστορικά γεγονότα, καθώς και οι αλλεπάλληλες σφοδρές πολεμικές συγκρούσεις, κάνουν την ταινία συναρπαστική.
Για τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο θα μιλήσει ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Ευάνθης Χατζηβασιλείου.

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

''Μ'' (1931)






Σκηνοθεσία-Σενάριο: Fritz Lang
Ηθοποιοί: Peter Lorre, Ellen Widmann, Inge Landgut
Πρώτη προβολή: Γερμανία 11 Μάη 1931 Βερολινο
Διάρκεια Ταινίας:117min
 
 
 
 
 
Περιγραφή:
Σε μια σύγχρονη μεγάλη πόλη κυκλοφορεί ασύλληπτος ένας δολοφόνος που βιάζει και σκοτώνει μικρά κορίτσια. Η παρουσία του τρομοκρατεί τους κατοίκους της πόλης και η αστυνομία επιδίδεται σε ένα άνευ προηγουμένου ανθρωποκυνηγητό. Στην πόλη αυτή ζει όμως, οργανωμένος στις δικές του συντεχνίες και ιεραρχίες, και ένας ολόκληρος κόσμος από ζητιάνους και μικροπαρανόμους –πρόσωπα ενός κόσμου που ζει κρυμμένος από το φως και τη δημόσια εξουσία. Όταν τα αυστηρά μέτρα αστυνομικής επιτήρησης αρχίζουν να εμποδίζουν τη συνήθη δραστηριότητα του κόσμου αυτού, το εγκληματικό περιθώριο αποφασίζει τη δική του οργανωμένη και συστηματική αναζήτηση του δολοφόνου.
Η ταινία του Fritz Lang «M – μια πόλη αναζητεί το δολοφόνο» (M – eine Stadt sucht den Moerder) είναι μια από τις καλύτερες στιγμές του σκηνοθέτη, αλλά και του γερμανικού κινηματογράφου της περιόδου του Μεσοπολέμου, με πρωταγωνιστές τους Peter Lorre και Gustav Grundgens, δύο από τα ιερότερα τέρατα των υψηλότερων ίσως στιγμών του γερμανικού κινηματογράφου (ο Gundgens και του θεάτρου). Γυρισμένη το 1931, είναι η πρώτη ομιλούσα ταινία του Lang και μία από τις τελευταίες της Γερμανικής περιόδου του σκηνοθέτη, πριν αυτός διαφύγει στην Αμερική, κυνηγημένος από το ναζιστικό καθεστώς.
Η ταινία ξεχωρίζει για τον υποδειγματικό τρόπο, με τον οποίο ο Lang συλλαμβάνει ως αυτοτελές και εντάσσει ως επιβοηθητικό το νεοείσακτο εργαλείο του ήχου στο cinema. Αξιοπρόσεκτα είναι και τα κινηματογραφικά μέσα (και ιδίως το μοντάζ) που αξιοποιεί ο σκηνοθέτης προκειμένου να εξυφάνει τα νήματα που συνέχουν το επίσημο κράτος με το οργανωμένο παρακράτος. Η έγνοια του σκηνοθέτη για την ανασύνθεση της παραπάνω σχέσης, αποτελεί τη δική του προειδοποίηση για την μελλούμενη κατάρρευση της παραπαίουσας Δημοκρατίας της Βαϊμάρης.
Η ταινία απαγορεύτηκε στη Γερμανία τον Ιούλιο του 1934.








Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

"300" (2006)




Σκηνοθεσία-Σενάριο: Zack Snyder
Ηθοποιοί: Gerard Butler, Lena Headey, David Wenham
Πρώτη προβολή:
USA 9 Δεκεμβρίοτ 2006 (Austin Butt-Numb-A-Thon)

Γερμανία 14 Φεβρουαρίου 2007 (Berlin International Film Festival)
Διάρκεια Ταινίας: 117 min





Περιγραφή:
Κινηματογραφική μεταφορά κόμικ του Frank Miller (γ. 1957) για τη Μάχη των Θερμοπυλών (480 π.Χ.). Ο βασιλιάς Λεωνίδας (Gerard Butler) οδήγησε 300 Σπαρτιάτες σε μάχη απέναντι στον Πέρση θεό-βασιλιά Ξέρξη (Rodrigo Santoro) και του στρατού του (1.000.000 στρατιώτες). Κατά τη διάρκεια της μάχης, η Γοργώ (Lena Headey), σύζυγος του Λεωνίδα, ζητά υποστήριξη στη Σπάρτη για τον άνδρα της. Την ιστορία διηγείται ο Σπαρτιάτης στρατιώτης Δήλιος (David Wenham).
Η ταινία, στην οποίαν ο Miller έκανε και χρέη βοηθού σκηνοθέτη, ήταν η 24η μεγαλύτερη στην ιστορία των box office, αλλά οι κριτικοί διχάστηκαν στις γνώμες για την εμφάνιση της ταινίας. Μερικοί την αναγνώρισαν ως πρωτότυπο επίτευγμα, ενώ κάποιοι άλλοι επέκριναν την εμφάνιση και την περιγραφή των Περσών.
Θα παρευρεθεί και θα μιλήσει για το ιστορικό γεγονός ο επίκουρος καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Νίκος Μπιργάλιας.