Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Εκδήλωση για το φως στον ελληνικό κινηματογράφο

 

 

 

Προσεγγίζονται η ιστορία και η τεχνολογική εξέλιξη του ελληνικού κινηματογράφου μέσα από τη διεύθυνση φωτογραφίας, προβάλλοντας ταυτόχρονα σε οικουμενικότερο επίπεδο τις σύγχρονες προσεγγίσεις από διάφορες σχολές εθνικών κινηματογραφιών. Εκφράζεται προβληματισμός για μια καθυστερημένη έλευση της νεωτερικότητας στον χώρο της ελληνικής παραγωγής, καθώς και για την έλλειψη εικαστικότητας σε μεγάλο ποσοστό ταινιών από διάφορες ιστορικές περιόδους. Τέλος, προσδιορίζονται οι ταινίες και οι δημιουργοί με στοιχεία ελληνικότητας, καθώς και οι δημιουργικές απόπειρες για προσωπικό-ποιητικό κινηματογράφο, που τοποθετείται στο ευρύτερο πλαίσιο της οικουμενικότητας της γλώσσας του κινηματογράφου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Δημήτρη Θεοδωρόπουλου «Το φως στον ελληνικό κινηματογράφο» (Εκδόσεις Αιγόκερως, Αθήνα 2009) από τον ίδιον. Θα προβληθούν οι μικρού μήκους ταινίες «Το πατάρι» και «Κινητά στοιχεία» (μοιράστηκαν το βραβείο φωτογραφίας στο τελευταίο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας), καθώς και μικρό απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους "Aphrodite's Child", σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Θεοδωρόπουλου.

Ο Δημήτρης Θεοδωρόπουλος είναι διευθυντής φωτογραφίας, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Κινηματογράφο (με υποτροφία Fulbright) στο Center for Advanced Film & TV Studies του American Film Institute (MFA-Cinematography).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου