Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

"Static" (1985)

 

 

Σκηνοθεσία-Σενάριο: Mark Romanek


Ηθοποιοί: Keith Gordon, Amanda Plummer and Bob Gunton

Πρώτη προβολή: Οκτώβριος 1985 

Διάρκεια Ταινίας: 93’

 

 

 

 

 

 

 

 

Περιγραφή:

Η σπάνια, σχεδόν συλλεκτική, πρώτη ταινία του Mark Romanek ("Never Let Me Go"), πειραματικής αισθητικής, προφητική για την ακμάζουσα δύναμη της εικόνας και τη βαθμιαία συρρίκνωση της φαντασίας, την ώρα που οι ανθρώπινες αδυναμίες κουρνιάζουν ναρκωμένες στο κατώφλι κατασκευασμένων ψευδαισθήσεων. Πολλοί μιλούν για μια από τις πιο σκανδαλωδώς υποτιμημένες ταινίες της δεκαετίας του 1980.

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

"Amadeus" (1984)

 

 

 

 

Σκηνοθεσία-Σενάριο: Miloš Forman


Ηθοποιοί: F. Murray Abraham, Tom Hulce and Elizabeth Berridge

Πρώτη προβολή: 6 Σεπτεμβρίου 1984

Διάρκεια Ταινίας: 160’ | 180’
(Με κομμένες σκηνές)

 

 

 

 

 

 

 

 

Περιγραφή:

Η ιστορία του κορυφαίου συνθέτη Wolfgang Amadeus Mozart, ιδωμένη αναδρομικά, μέσα από το θανάσιμο βλέμμα του αντιπάλου του, επίσης συνθέτη Antonio Salieri.
Αυστρία 1781: Ο Salieri είναι ο επίσημος και παντοδύναμος συνθέτης στην Αυλή του αυτοκράτορα Ιωσήφ Β΄ των Αψβούργων. Όταν φτάνει στη Βιέννη ο χαρισματικός Mozart, ο Salieri πανικοβάλλεται και, κυριευμένος από φθόνο, αρχίζει τις δολοπλοκίες για να τον καταστρέψει με κάθε τρόπο, ακόμη και με... φόνο! Θα καταφέρει άραγε ο διαβολικός Salieri να κάνει τη μεγαλύτερη ίσως μουσική ιδιοφυΐα όλων των εποχών να σιωπήσει για πάντα; H ταινία, που προβάλλεται με αφορμή την επέτειο θανάτου του Mozart (5 Δεκεμβρίου 1791), ισορροπεί στο όριο της ανθρώπινης παράνοιας. Bραβευμένη με οκτώ Όσκαρ (Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Πρωταγωνιστών, Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, Ενδυματολογίας, Φωτισμού, Ήχου, Μακιγιάζ). Eκπληκτικές οι ερμηνείες των ηθοποιών.

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

"Ο φόβος τρώει τα σωθικά" (1974)


 

 

Σκηνοθεσία: Rainer Werner Fassbinder

Ηθοποιοί: Brigitte Mira, El Hedi ben Salem and Barbara Valentin

Πρώτη προβολή: 15 Αυγούστου 1974

Διάρκεια Ταινίας: 93’

 

 

 

 

 

 

 

Περιγραφή:

Ένας Μαροκινός οικονομικός μετανάστης στη Δ. Γερμανία, ο Άλι, γνωρίζεται με την κατά πολύ μεγαλύτερή του Γερμανίδα Έμι. Ο γάμος τους, που σύντομα θα ακολουθήσει, προκαλεί τις αντιδράσεις του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος της Έμι, καθώς και τη ρατσιστική αντιμετώπιση του ζευγαριού από τον ευρύτερο κοινωνικό του περίγυρο. Στην ταινία κυριαρχούν η άρνηση κι ο διωγμός της ηλικιωμένης καθαρίστριας και του μετανάστη συζύγου της. Οι κοινωνικές συμβάσεις, με τη μορφή της φυλετικής προκατάληψης και του αποκλεισμού, βρίσκονται σε πρώτο επίπεδο, διαπερνώντας το σύνολο μιας από τις πιο στοργικές κι ανθρώπινες ταινίες του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ. Τιμήθηκε με τρία βραβεία, τα δύο στις Κάννες. Την ταινία θα προλογίσει ο μελετητής του Φασμπίντερ Αντρέας Ταρνανάς, ενώ θα προηγηθεί σύντομη παρουσίαση της ζωής και του έργου του μεγάλου Γερμανού σκηνοθέτη του Νέου Γερμανικού Κινηματογράφου.